Sunday, September 30, 2007

Natura noastra

Ai un prieten. Suna.. normal, toata lumea are un prieten. Sigur? Ai o prietena. Suna.. normal, toate lumea are o prietena candva in viata. Exceptandu-i pe cei ce traiesc in grota. Ai multi prieteni. E bine, esti popular. Ai multe prietene. Nu e bine, esti plurigam.

Oricum, notiunea de prieten e foarte relativa, ca de altfel tot ce se petrece in lume. Acum doi ani erai prieten cu o tipe (nu, nu-ti era prietena), acum poti fi la cutite cu ea. D-asta e atat de relativ, pentru ca noi, oamenii, gandim. Gandim si d-asta facem greseli. Dar nu despre asta e vorba.

Amici. Adica prieteni mai putin buni? Oameni cu care ai jucat baschet o data, nu de doua ori? Oameni cu care ai baut o bere si apoi n-ai mai discutat? In franceza, inseamna prieten. Atunci de ce mai facem diferentieri? :)

Evident, facem diferentieri pentru ca gandim relativ si pentru ca exista "mai bun" si "mai putin bun". Pentru ca nu o sa te apuci sa vorbesti cu un tip pe care l-ai cunoscut acum un minut despre cum i-ai tras-o femeii tale, si despre cum ea te-a parasit apoi. Sau poate ma insel..

Tovaras. Cuvantul comunistilor se intoarce. Multi isi denumesc acum prietenii ca "tovarasi". Si eu fac asta uneori. E in natura noastra. Cei ce au luptat in '89 sigur nu-si denumeau prietenii "tovarasi". E un regres?
Ascult : Zale.
Azi nu pun versuri. Dar ma deranjeaza ca-mi pierd ideea pe parcurs.

No comments: